Gastronomia egipteană

Bucătăria Egipteană şi Băuturi

Bucătăria Egipteană este foarte apreciată, una dintre cele mai bune şi sănătoase mâncăruri, cu influenţe din zona mediteraniană, Europa, Africa şi Orientul Mijlociu. În timp ce multe din practicile de gătit sunt asemănătoare cu cele din vremea faraonilor, istoria însă a pus amprenta pe bucătăria egipteană, astfel încăt putem să identificăm specialităţi din bucătăria turcă, engleză şi franceză. Însă nu se consuma carnea de porc.
Cea mai importantă componentă a mancării egiptene este painea (Aiş), care se prepara din făină obişnuită şi se coace la foc deschis. Localnicii folosesc în loc de tacâmuri, infăşurând în ea carne şi alte alimente. Se foloseşte şi în loc de serveţel.Pâinea este plată, in stilul Orientului Mijlociu, numită şi pita, dar se găseşte şi franzelă.
In mod normal o masă începe cu supa, ca de exemplu melokyah, facută din frunza de legume. Există multe reţete de supă în care folosesc roşii, cardamon, macriş şi fasole, carora chimenul le da un gust aparte. Usturoiul este folosit din abundenta la fel ca şi ceapa.Falafel

Supele sunt servite cu turte si lipii.
Legume principale: boabele de fava (un fel de fasole uscata) mazărea, lintea. Ca felul doi se poate servi carne de pui, de miel sau peşte (samak). Restaurantele elegante servesc delicioase selecţii de mâncăruri orientale, printre care: kofta (carne tocată presată pe o frigare şi apoi prăjită), kebab (carne de miel sau pui fript, tăiată felii subţiri, marinată), salată de tahina (pireu de seminţe de susan), pui fript, hamam mahshi (porumbel fript umplut), baba ghannug (facută din tahina, usturoi şi vinete prăjite), salată de crudităţi cu tot felul de mirodenii, sărmăluţe de post în foi de vită, ful (cu pastă de susan şi zeamă de lămâie; mâncat la micul dejun cu pita), ta’meya (chiftea de soia sau seminţe de susan, servit în pita cu salată asortată), koshery, bikli (legume asortate murate, foarte picante şi sărate) shawarma (carne de miel în felii subţiri şi tahina învelite în pita) Falafel (mâncare făcută din fasole iute, amestecată cu plante aromatice). Majoritatea felurilor de mâncare se servesc cu garnitură de orez, salată verde sau paste făinoase, legume inăbuşite.
Desertul lor este de două feluri: fructe proaspete sau paste dulci şi budinci, baklava, konnefer, Om Ali (un aluat de foietaj cu alune şi stafide în lapte dulce acoperit cu frişcă nedulcită şi sirop de zahăr) - se serveşte fierbinte.
Fructele proaspete sunt numeroase: rodii, curmale, pepeni roşii şi galbeni, banane, portocale şi sunt servite de obicei la finalul mesei.

Băuturi

Ca şi în celelalte ţări islamice egiptenilor le este interzis consumul băuturilor alcoolice.
Ceai”Băutura tradiţională”, poate fi considerată ceaiul (negru, de mentă, de hibiscus) servit fierbinte în pahare mici de sticlă; cafeaua se serveşte în stilul turcesc: foarte dulce şi tare. O băutură răcoritoare specifică este karkadeh (ceai din petalele uscate de hibiscus), care poate fi servită rece sau caldă. În lunile de iarnă se bea sahleb, băutură lăptoasă, fierbinte, dulce, cu stafide, miez de nucă pisat şi miez ras de nucă de cocos. Deşi Egiptul este o ţară musulmană, în staţiunile turistice sunt baruri, cafenele şi restaurante la care se servesc băuturi alcoolice autohtone, iar in hoteluri se găsesc şi branduri internaţionale de tării. Berea locala cea mai cunoscută este ”Stella” o bere larger produsă în Cairo. La El Gouna se produce berea Sakkara, care o concureaza. Vinul local roşu (sec) cel mai renumit este Omar Khayyám, cel alb , vin alb sec: Cru des Ptolémées şi vinul rose Rubis d'Egypt. Cele mai importante producători de vinuri: Gianaclis, Chateau des Rêves şi Obelisk. Băuturile alcoolice au un preţ destul de ridicat.


Previous page: Sărbători
Next page: Vacanţă cu copii